Hemligheten bakom en välsmakande kyckling

Att kycklingen levt under bra förhållanden blir allt viktigare för oss. Enligt KRAV förväntas antalet ekologiska kycklinguppfödare fördubblas i Sverige 2015. I Frankrike har man dock i 50 år arbetat med märkningen Label Rouge – som i sig är det som inspirerat ekologiska kycklinguppfödningar.

I snitt äter svensken cirka 20 kilo kycklingkött per år. Och enligt branschorganisationen Svensk Fågel väntas kyckling om fem år att gå om gris som Sveriges mest populära kött. Trots det är fortfarande en klar majoritet av den kyckling som produceras snabbväxande. Men konsumenterna håller på att bli mer medvetna – och kraven på att kycklingarna levt ett längre och bättre liv innan de slaktas blir allt större. Eric Bouchet på La Belle de France har märkt hur intresset ökat.
– Från början sålde vi endast våra långsamtväxande kycklingar till restauranger, men sedan september 2014 lanserade vi nationellt här i Sverige. I dag säljer vi både våra ekologiska gårdskycklingar och Label Rouge-kycklingen i välsorterade ICA-butiker, säger Eric Bouchet.
Han påpekar samtidigt att de allt oftare får samtal från folk som testat Label Rouge-kycklingen och känt en stor skillnad i smak.
– En Label Rouge-kyckling lever minst 81 dagar, växer med mindre än 30 gram per dag, går utomhus året runt och garanteras minst två kvadratmeter gröngräs.

Tack vare de bra förhållandena, att de växer långsamt och får vara utomhus året runt behövs ingen synulox (antibiotika) som man ofta använder i industriell produktion. Jämfört med en kyckling du köper i butiken för 30 kronor per kilo, är det en markant skillnad. Dessa kycklingar lever i snitt 35 dagar och ökar sin vikt 40 gånger under den tiden. Den stora viktökningen hänger inte skelett eller inre organ med på vilket medför benproblem. Dessa, så kallade industrikycklingar, lever dessutom väldigt tätt packade på en liten yta inomhus hela sina liv.

Fakta

La Belle de France är ett varumärke från tradifood, en av de ledande fågelimportörerna på den svenska marknaden. I dag hittar du deras produkter i välsorterade ICA-butiker. Finns inte La Belle de France i just din ICA butik så be din handlare att ta hem det, alla ICA butiker har tillgång till fullständigt sortiment. Läs mer här.

”Det är heller inte ovanligt att de blandar ut foder med naturmedicin och ger kycklingarna homeopati vid behov.”

Homeopati

Enligt Eric Bouchet har kycklinguppfödarna som de samarbetar med endast två gånger på tio år varit tvungen att ge antibiotika.
– Istället arbetar de väldigt noggrant med fodret, analyserar näringsvärdet och ger olika typer av foder under olika delar av kycklings liv. Det är heller inte ovanligt att de blandar ut foder med naturmedicin och ger kycklingarna homeopati vid behov.

På gården där en Label Rouge-kyckling lever måste det också finnas fruktträd så kycklingarna får i sig naturlig frukt och insekter förutom fodret.
– Träden ger dessutom skugga och stimulans för kycklingarna.

Vichyvatten

Kycklingarna som La Belle de France importerar kommer dessutom uteslutande från gårdar i det vulkanrika Auvergne-området i Frankrike.
– Jorden där är full av mineraler och vattnet filtreras så att det blir otroligt rent. Vichyvatten kommer därifrån, vilket är det vatten som våra kycklingar dricker och det vatten som växterna och grödorna som kycklingarna äter har vattnats med.

Recept:

Pot Au Feu

recept-la-belle-rouge-pot-au-feuFör 4 personer

Ingredienser:


4 kycklinglår La Belle de France

100 g sockerärter

1 knippe morot

1 knippe sparris

1 knippe rödlök

1 l hönsbuljong
2 timjankvistar

1 lagerblad
2 purjolök skivade
1 Stjälkselleri skivade

1 rättika skivade

 

 

TILLVÄGAGÅNGSSÄTT

Tillagning: ca 40 minuter

Gör så här:

1 Skala morötterna och rättika.
2 Ansa och skiva purjolöken, rättika och stjälkselleri.
3 Skala löken och dela på 2.
4 Koka upp Hönsbuljong, lagerblad, timjan i en stor gryta.
5 Lägg i kycklingklubbor, lök, rättika och morötter. Koka i ca 25 minuter.
6 Lägg i purjolök, stjälkselleri och koka ytterligare i 10 minuter.
7 Lägg i sockerärtor, grönsparris och koka i ca 5 minuter till.
8 Smaka av med salt, peppar.

Fler relaterade inlägg